Det finns risker med att tatuera sig. Riskerna kan uppkomma både när du tatuerar dig samt när tatueringen har läkt. Några av riskerna vi bör nämna är infektioner, allergier, ärrbildning samt i sällsynta fall cancer. Innan du gör en tatuering bör du försäkra dig om att du är helt frisk, gärna via en hälsokontroll.
Infektioner
En tatuering innebär att man sticker en nål genom hudens yttre lager för att tatueringsbläcket skall komma in i huden. När man gör detta uppstår ett litet sår och på detta vis så kan det komma in bakterier eller virus i kroppen. Infektionerna uppstår när utrustningen inte är steriliserad och rengjord på rätt sätt eller om tatueraren återanvänder utrustning på flera kunder.
Hur undviker man infektioner?
En tatuerare och deras verksamhet lyder idag under smittskyddslagen. Det innebär att tatueraren och kunder har anmälningsplikt och är skyldiga att meddela om de bär på en smittsam sjukdom. Du bör kontrollera att tatueraren och studion gör egenkontroller samt har anmält sin verksamhet till myndigheterna. Ställ frågor kring hur de hanterar sin utrustning, ta referenser på gamla kunder och gör en enkel webbsökning på studion och tatueraren.
Andra risker med tatueringar?
En uppenbar risk med att tatuera sig är att du inte blir nöjd. Därför är det viktigt att verkligen tänka igenom både ditt motiv och hur det kommer att påverka och se ut i framtiden. Se också till att välja en skicklig tatuerare och gå inte bara på pris. Tatueringar bör också alltid utföras i nyktert tillstånd. En seriös tatuerare låter inte kunder att tatuera sig om de är berusade.En annan risk med tatueringar är att om du har mycket svart i sitt motiv kan det finnas en risk vid röntgenundersökningar. Svart tatueringspigment innehåller järnoxid som kan bli upphettat vid en röntgen men det är sällsynt. Tatueringspigment har också förknippats med olika typer av cancer och tumörer. Detta är något du bör väga in i din riskbedömning för huruvida du vill tatuera dig eller ej.